Jakou dodávku vybrat pro přestavbu na karavan

Investovat do nákupu nového nebo zánovního karavanu či obytného auta nemusí být zrovna levné. Nenechte se tím, ale odradit. Jděte dál za svým snem. Ekonomicky jednoznačně nejvýhodnější je přestavba klasické dodávky v takzvaný obytňák. Na trhu ale existuje celá řada dodávek různých velikostí. Jak podle označení rozpoznat jednotlivé velikosti? A která velikost je pro přestavbu nejvhodnější?

Označení velikosti dodávek

označení velikosti dodávek se nemusíte ztratit. V zásadě existuje jednoduchý klíč, podle kterého se můžete zorientovat. Zpravidla se používají zkratky s kombinací písmen L, H a čísel od jedné do tří (například L1H3). Co jednotlivá písmena a čísla znamenají?

Písmeno L je zkratkou anglického slova „lenght“ a označuje délku. Písmeno H pak pochází ze slova „height“ neboli výška. Kombinace s písmeny od 1 do 3 pak ukazuje na velikost daného rozměru s tím, že 1 je vždy nejkratší a 3 naopak nejdelší. Na trhu dodávek se můžete setkat s těmito označeními:

  • L1H1 – nejkratší a nejnižší verze dodávky
  • L2H1 – stejně vysoká jako předchozí typ, ale delší
  • L2H2 – stejně dlouhá jako předchozí, ale tentokrát vyšší
  • L3H2 – stejně vysoká jako předchozí typ, ale delší
  • L3H3 – stejně dlouhá jako předchozí, ale ještě vyšší
  • MAXI, L4H4 – u tohoto označení jde o nejdelší a zároveň nejvyšší verzi dané značky dodávky. Někteří výrobci a prodejci píší rovnou „maxi“, jiní pokračují ve vyšších číslech L4H4.
Mercedes sprinter L1H1

Mercedes Sprinter L1H1

Mercedes sprinter L1H2

Mercedes Sprinter L1H2

Mercedes sprinter L2H1

Mercedes Sprinter L2H1

Mercedes sprinter L2H2

Mercedes Sprinter L2H2

Mercedes sprinter L2H2

Mercedes Sprinter L3H2

Mercedes sprinter L3H3

Mercedes Sprinter L3H3

Mercedes sprinter L4H4

Mercedes Sprinter L4H4

Mercedes sprinter L4H4

Mercedes Sprinter L4H3

Výška i délka samozřejmě ovlivňují, jak velký prostor budete ve svém karavanu mít. Proto je ideální promyslet už dopředu, kolik místa si pro cestování představujete a pak hledat konkrétní typ na přestavbu.

Jaká velikost je nejlepší

Označení velikosti dodávek by vás mělo nasměrovat ke snadnějšímu výběru velikosti, kterou právě vy chcete. Každý cestovatel má přirozeně odlišné nároky na komfort při cestování a na konkrétní vybavení. Proto si nejprve udělejte jasnou představu o svých požadavcích, vše spočítejte a pak začněte hledat ten správný rozměr

Jakou dodávku vybrat pro přestavbu na karavan

Velikosti Peugot Boxer

S drobnými změnami platí i pro Citroen Jumper a Fiat Ducato

Při plánování byste neměli zapomenout na tyto otázky:

  • Potřebujete v karavanu stát nebo se spokojíte s nižší výškou?
  • Kolik osob bude v karavanu cestovat? Vzhledem k tomu, že přestavba zabere nějaký čas, bude tento počet stejný i za půl roku?
  • Jak plánujete dodávku využívat? Půjde jen o víkendové cesty nebo delší, třeba i několikatýdenní cesty? Chcete cestovat jen v létě nebo i v zimě? Budete v dodávce pracovat na dálku? Jak moc velké pohodlí očekáváte?
  • Budete se pohybovat v prostorech se sníženou výškou vjezdu, například v obchodních centrech nebo v garáži? Pamatujte na přizpůsobení výšky dodávky.
  • Budete v dodávce spát podélně? Nezapomeňte na pravidlo, že podélné spaní zabere minimálně 2 metry z délky dodávky.
  • Co koupelna a WC – chcete, aby byly součástí dodávky? I zde je nutné počítat s dalším prostorem navíc.
  • Jaké vybavení budete chtít vozit s sebou? Budete vozit sportovní nebo kempingové vybavení? Co potraviny, nápoje nebo náhradní díly?
  • Vejdete se se vším vybavením do váhového limitu? Do celkové váhy se samozřejmě započítává nejen váha dodávky, ale i veškerého vybavení i posádky. Čím delší a vyšší dodávka je, tím větší bude mít váhu. Nezapomeňte, že nejvyšší přípustná hmotnost je 3,5 tuny.

Před tím, než se s konečnou platností rozhodnete pro konkrétní typ dodávky si ještě důkladně projděte internetové obchody zabývající se prodejem vnitřního vybavení do karavanů. Opište si všechny rozměry spotřebičů, nábytků a doplňků, které chcete do dodávky zabudovat, přeneste kóty do půdorysného nákresu auta a pak začněte projektovat. Jakmile si budete jistí, že se vám vše do obytňáku vejde, vrhněte se do přestavby.