Protože se blíží období léta a dovolených, možná už plánujete cesty vaším karavanem. K vydařené dovolené je rovněž potřeba kvalitní baterie, docílí bezproblémový chod vašeho obytného auta. Jak vybrat baterii do karavanu? Jaké jsou dostupné typy? A jaké mají jednotlivé akumulátory výhody, popřípadě nevýhody?

Na co myslet nejdřív

Každá baterie by se měla vybírat s ohledem na její využití. Při výběru musíte porovnat především cenu, životnost baterie, možnosti prostorového umístění, rizika spojená s provozem, hmotnost baterie v poměru s její kapacitou, bezpečnostní parametry, a v neposlední řadě také její vliv na životní prostředí i na samotný interiér obytného karavanu.

Renogy Smart LiFePO baterie 12,8V/100Ah

Klasické trakční baterie

Pokud plánujete baterii do nástavby vozu, nejčastější možností je pořídit trakční baterii. Ta umožňuje cyklické nabíjení a díky tomu následné vybíjení malými proudy (například maximální odběry do 20A pokud je kapacita baterie 100Ah) ve stovkách cyklů za sebou. Naproti tomu baterie startovací je schopna dávat krátkodobě velké proudy jen pro startér. S tím souvisí i její životnost.

Pokud se rozhodujeme mezi bateriemi, které chceme umístit do interiéru vozu, měli bychom především zvážit fakt, že elektrolytem baterie je tekutá kyselina. Ta se může odpařovat do interiéru, což může silně negativně ovlivnit zdraví i pohodu cestujících, ale také na životnost dílů kolem baterie, korozi kovů nebo případné rozleptání ostatních částí karavanu. Důležité je také upozornění, že baterie nesmí být umístěna tam, kde by mohla přijít do kontaktu s plynem. Může jít o různé plynové ventily nebo rychlouzávěry.

Mezi aktuálně nejspolehlivější, nejbezpečnější a nejstabilnější lithiové baterie patří karavanové baterie LifePo4, které jsou vyrobené ze směsi fosforečnanu lithného a železa.

Cestování karavanem

AGM a gelové baterie

Další možností je instalace AGM nebo gelových baterií. Jaké jsou její hlavní výhody? Hlavním bonusem je především více nabíjecích a vybíjecích cyklů. Dalším nesporným plusem je minimální samovybíjení. V praxi to znamená, že například zůstává zhruba 80 procent zbylé kapacity baterie po půl roce nečinnosti nebo 60 procent zbylé kapacity po roční nečinnosti. Mezi další výhody se řadí i výrazně nižší hmotnost a rozměry oproti klasickým ocelovým bateriím. Může se jednat o úsporu místa až 50 procent. Další z kladů AGM a gelových baterií je jejich téměř absolutní bezúdržbovost. Kromě kontroly nabíjení totiž opravdu nemusíte dělat nic jiného. Gelové baterie mají navíc možnost použití v jakékoliv poloze, disponují výrazně delší životností, a je s nimi zaručena bezpečná i čistá manipulace.

U AGM a gelových baterií je nutné dbát na jedno upozornění. Je třeba dávat velký pozor na pod vybití akumulátoru. Vybití baterie pod 10,5V může způsobit zkroucení článků, následnou ztrátu kapacity a tím nenávratné poškození celé baterie. Odborné obchody zpravidla uznávají každou reklamaci baterií. Pokud ale reklamujete baterii se zkroucenými články po vybití pod 10,5V, výrobce vám reklamaci zaručeně neuzná, navíc ji musí ekologicky zlikvidovat a naúčtovat vám náklady reklamace, tedy dopravné a samotné testování.

12V/165Ah GEL deep cycle BAT412151104

Victron Energy

Nejznámějšími gelovými bateriemi na trhu jsou momentálně Victron Energy karavanové baterie. Hodí se především do menších ostrovních solárních systémů typu Off-Grid, které se používají primárně pro napájení karavanů, chat nebo dalších objektů, které jsou mimo dosah elektrické sítě se sezónním provozem. Jejich hlavní výhodou je především:

  • elektrolyt vázaný v gelové formě

  • již zmíněná absolutní bezúdržbovost

  • nízká míra samovybíjení

  • teplotní stabilita baterie

  • odolnost vůči hlubokému vybití

  • rychlé zotavení z případného hlubokého vybití

  • snížený vliv vibrací

  • odolnost vůči poškození

  • nízké riziko koroze elektrod

  • dlouhá cyklická životnost

AGM baterie 12V Victron Energy