Jak vybrat baterii do kuchyňského dřezu

Kuchyňská baterie

Český spisovatel Jaroslav Hašek kdysi prohlásil: „Bez inteligence může člověk obstát v nějakém obyčejném zaměstnání a v životě, ale při kuchyni je to znát.“ Kuchyň je „posvátným“ místem každé domácnosti. Tam se nejen připravuje životodárný pokrm, ale kuchyně je i místem, kde se celá rodina potkává a vedou se tam ty nejspontánnější rozhovory ze všech.

Kuchyň se stane příjemným a pohodlným místem s komfortním vybavením. K základu takového vybavení patří i kuchyňský dřez s baterií. Jak vybrat kuchyňskou baterii co nejlíp? Ze kterých typů baterií můžete vybírat?

Jak vybrat baterii
kuchynská baterie

Typy baterií

Na správném typu baterie záleží nejen to, jak dobře se vám bude mýt nádobí. Kuchyňský dřez používáme i pro oplachování ovoce a zeleniny, vaření, pečení a spoustě dalších úkonů, které si ani neuvědomujeme. V současné době můžete vybírat z těchto tří základních typů:

  • Stojánková dřezová baterie– už jak z názvu vyplývá, jedná se o samostatně stojící baterii umístěnou buď ve vyvrtaném otvoru kuchyňské desky nebo přímo v kuchyňském dřezu. Jedná se o nejrozšířenější typ dřezové baterie.
  • Nástěnná dřezová baterie – tento typ baterií se umísťuje do stěny u kuchyňské linky. Nástěnné baterie se vyrábějí ve dvou roztečích: buď 100 milimetrů nebo 150 milimetrů. V současné době se nejvíce používá rozteč 150 milimetrů. Oproti tomu rozteč 100 milimetrů byla více používána v dřívějších dobách. Narazit na ní můžete například při rekonstrukci starého rodinného domu nebo vily. Pokud se vám to stane, je potřeba rozvod vody předělat (někdy se jedná o nutnost s ohledem na stav vodovodních trubek) nebo k výusti přidělat redukci, což ale nemusí být zrovna úhledné řešení.
  • Dřezová baterie s výsuvnou sprchou – jedná se o typ s výsuvnou koncovkou hlavy baterie. Je ideální pro oplachování nádobí ze všech stran, nebo při potřebě důkladného omytí ovoce či zeleniny ve dřezu. Omývaná věc se nemusí přizpůsobovat baterii. Naopak baterie se přizpůsobí tomu, kde máte věc potřebnou k opláchnutí.

Ovládání baterií – umyvadlová kuchyňská baterie Franke

Dalším způsobem, podle kterého rozhodnete, jak vybrat kuchyňskou baterii, je typ ovládání baterie. Aktuálně můžete narazit na tyto tři typy ovládání:

  • Kohoutková baterie – nejstarší a jediný typ baterie v minulém režimu. Přesto je stále oblíbená zejména v rustikálních provedeních. Používá se také jako umyvadlová baterie Franke.
  • Páková baterie – jednoznačně nejrozšířenější typ v současné době. Jsou oblíbené především pro svoji výbornou těsnost a klidný chod.
  • Termostatická baterie – třetím typem ovládání baterií je termostatická baterie. Její funkce spočívá v ovládání teploty vody pouze jedním kohoutkem. Už žádné míchání studené a teplé vody a čekání na tu správnou teplotu. Vše si nastavujete jen jedním kohoutkem. Díky speciální pojistce můžete rovněž nastavit ochranu před opařením dětí.

Barevné provedení baterií

Posledním způsobem, jak vybrat kuchyňskou baterii, je podle její povrchové úpravy. Každý povrch dřezové baterie se totiž může hodit k různému druhu dřezu. Vybírat můžete z těchto čtyř typů:

  • Chromovádřezová baterie– opět nejrozšířenější typ baterie. Její nespornou výhodou je prakticky nulová potřeba údržby.
  • Niklovádřezová bateries broušeným povrchem – jedná se o baterie s matným broušeným povrchem. Oblíbené jsou pro svoji designovou úpravu, která se krásně kombinuje s dalším vybavením kuchyně.
  • Pologranitovádřezová baterie– tento typ baterie má grafitový nástřik, ale jinak je celá vyrobena z chromu, a to z důvodu delší životnosti baterie.
  • Celogranitovádřezová baterie– jde o celogranitovou baterii, u níž je každá z jejích součástí vyrobena z granitu. V podobném provedení je i baterie Franke onyx.