Jakou podlahu zvolit do obývacího pokoje

Jak je známo, obývací pokoj je jednou z nejvíce používaných místností každé domácnosti. Slouží pro setkávání členů domácnosti, přijímání návštěv rodinných příslušníků a přátel. Je jakousi oázou klidu a relaxace, ale i zábavy. Obývací pokoj prezentuje celou domácnost, proto je vhodné na pokoj pohlížet jako na celek. Správně zvolená podlaha, barevné odstíny stěn i vybavení pokoje odráží vkus a styl majitelů domácnosti.

Vhodné podlahy do obývacích pokojů

Podlaha v obývacím pokoji je každodenně zatěžována chůzi i váhou nábytku. Dnešní moderní doba dává vlastníkům domácností neuvěřitelné možnosti při výběru podlahových krytin. Ať už se jedná o krytiny přírodní či syntetické, dřevěné či laminátové, plovoucí podlahy, dlaždice, linoleum nebo koberce, máte možnost volby dle vlastního výběru. Můžete vybírat z široké palety barev a jejich odstínů. Fantazii se meze nekladou a osobitost každého jedince tak lze přenést do jeho domova, který se stává jedinečným.

  • Dřevěná podlaha

    dodává Vašemu obývacímu pokoji útulný a teplý vzhled. Dřevo je přírodním materiálem, který se pro své vynikající vlastnosti těší stále větší oblibě. Dřevěná podlaha má dlouhou dobu životnosti, je protihluková a luxusní na pohled. Parkety, podlahová prkna nebo i podlahy z exotických dřevin lze vybírat z široké škály různých struktur, odstínů a barev dřeva. Nejkvalitnější pro výrobu dřevěných podlah jsou tvrdé dřeviny bukové, dubové a exotické. Cena dřevěných podlah je vyšší.

  • Laminátová plovoucí podlaha

    je alternativou k podlahám ze skutečného dřeva. Je velmi populární neboť má svěží vzhled, je vysoce odolná, oděru vzdorná, robustní, snadno udržitelná a navíc cenově příznivá. Laminátová podlaha je vyrobena výhradně z přírodních materiálů. Neobsahuje žádné PVC, dioxiny, chemická pojiva nebo PCB. Tento typ podlahy je zcela přírodní, hygienický a vhodný pro alergiky a astmatiky.

  • Vinylová podlaha

    vyniká pro svou dlouhou dobu životnosti a stylový vzhled. Je vysoce odolná vůči mechanickému poškození a vlhkosti. Údržba vinylové podlahy je velmi snadná. Tento typ podlahové krytiny je vyroben z vinylu nebo polyvinylchloridu. Na pohled působí vinyl teplým a příjemným dojmem.

 

Barva podlahy v obývacím pokoj

Jelikož je obývací pokoj především místem relaxace a odpočinku, je nezbytné k tomuto účelu přizpůsobit i barvu podlahy. Tato musí působit uklidňujícím a harmonickým dojmem. Proto odstín podlahy pečlivě vybírejte. Podlaha musí být po celé ploše stejného materiálu, dekoru i barvy. Výběr dveří v místnosti musí korespondovat s podlahou, aby byly dokonale sladěny. V potaz vezměte i barvu oken z interiérové strany. Světlejší odstíny podlahy opticky prostor zvětšují. Světlou podlahu je vhodné kombinovat s tmavším nábytkem. Naopak tmavší barvy podlahy prostor opticky zmenší, ale působí luxusním dojmem. Teplé barvy podlahy působí útulně a optimisticky.