Broušení dlát a hoblíků
Jedno staré biblické přísloví říká: „Spatřil jsi muže, který je zručný ve své práci? Postaví se před krále, ne před obyčejné lidi.“ Ať už jste ve svém oboru profesionálové nebo jen laici, určitě jste na sebe hrdí, když si dokážete udělat něco, za co jiní někdy platí. Možná zrovna netoužíte po kariéře u „krále“, přesto si vás bude vážit vaše rodina, a hlavně vy sami.
Jednou z věcí, která patří ke zručnosti truhláře, je broušení dlát a hoblíků. Víte, jak na to? Máme pro vás několik praktických podnětů. Vyzkoušejte je na svém vlastním hoblíku nebo dlátu. Nejprve ale něco málo k historii hoblíků a dlát.

Historie hoblíků a dlát
Hoblíky
Nedá se s určitostí říct, kdy se hoblíky tak, jak je známe dnes, objevily. S jistotou víme, že v devatenáctém století už se začaly vyrábět sériově. Zruční truhláři odjakživa věděli, že každý druh hoblíku má svůj účel.
Pro opracovávání rovných ploch se používají hoblíky jako hladík, klopkař, uběrák, cidič, macek nebo zubák. Pokud jste potřebovali nebo stále potřebujete vyhoblovat drážku, používáte zpravidla římsovníky, okrajníky, drážkovníky a polodrážkovníky. Pro vyhoblování žlábků a per pro spoje na pero a drážku se používají takzvané žlábkovače. A pokud chcete vyhoblovat drážku rybinového tvaru do svlaků, sáhnete po takzvaném svlakovníku nebo kocourovi.
Dláta
Dláto patří odnepaměti k základnímu nástroji, který se používal už od doby objevení železa. Používali ho nejen truhláři a tesaři, ale i bednáři, koláři, modeláři a soustružníci. Dláta používali sochaři vytvářející díla nejrůznějších tvarů i z nejrůznějších materiálů.
Podle potřeby úhlu sekání byste mohli narazit na nejrůznější typy dlát. Jedná se hlavně o čepovací dláto s úhlem ostří okolo třiceti pěti až čtyřiceti stupňů, rohové dláto s úhlem ostří okolo třiceti stupňů, soustružnické dláto s úhly mezi dvaceti pěti až osmdesáti stupni, řezbářské dláto s úhlem ostří mezi osmnácti až dvaceti pěti stupni a nakonec dláto zapouštěcí.


Postup broušení
Jaký je již zmiňovaný postup broušení dlát a hoblíků? Postupujte podle následujících kroků:
- Připravte si dva brousky. Jeden hrubý (dvouvrstvý karborundový) a druhý jemný (břidlicový). Měly by mít rovné hrany, ideálně nové.
- Skvělým pomocníkem je otáčivý brus. Ostří dláta nejprve srovnejte a pak na brusu vybruste požadovaný úhel ostří. Při broušení chlaďte povrch ostří vodou.
- Záleží, jaký typ dláta bude brousit, ale obecně je nejpoužívanějším úhlem ostří úhel mezi dvaceti pěti až třiceti stupni.
- Brousky namočte na dostatečně dlouhou dobu do vody, aby ji nasály co nejvíc.
- Brousek položte na gumovou podložku a bruste na hrubší straně brousku.
- Šikmá část ostří se položí na brousek celou svou délkou a otáčivým pohybem se začne brousit, dokud se na protilehlé straně nevytvoří takzvaná jehla neboli grot.
- Nezapomeňte brousek po celou dobu broušení smáčet vodou, aby se odplavovaly všechny nečistoty. Díky vlhčení se rovněž méně opotřebovává brusný kámen.
8.Jakmile se jehla vytvoří po celé šířce ostří, je nabroušeno a může se začít s takzvaným obtahováním. To začneme na zešikmené části ostří a obtahujeme po celé ploše brousku. Pak dláto otočíme a to samé provedeme z druhé strany.
9.Důležité upozornění: vzniklou jehlu nikdy neodlamujte sami rukou, Musí odpadnou sama při důsledném obtahování.
10.Jakmile jehla odpadne, dláto by mělo být tak ostré, že by vám mělo s přehledem oholit například hřbet vaší ruky. Pokud není dostatečně ostré, pokračujte v obtahování, dokud nezískáte požadovanou ostrost.
Broušení dlát a hoblíků není nikterak složitá činnost. Stačí se dobře připravit a vyzkoušet námi navrhovaný postup. Uvidíte, že příště to už budete učit druhé.
