Lepení dřevěných podlah

Lepení dřevěných podlah není žádná věda, přesto pro nezkušeného domácího kutila, může skýtat několik úskalí. Těm se vyhnete, pokud dodržíte správný postup prací. Ten si shrneme v následujícím blogu i s porovnáním výhod a nevýhod použití lepených dřevěných podlah.

Příprava podkladu

Než se pustíte do přípravy podkladu, je třeba nechat aklimatizovat materiál podle návodu od výrobce. Materiál důkladně zkontrolujte, zda neobsahuje vady. Pokud je vše v pořádku, je ten správný čas na přípravu podkladu. Podklad musí být pevný a soudržný. Nejprve jej důkladně vyčistěte. Poté je čas na použití samonivelační stěrky pro pokládku dřeva. Ta nám zajistí dokonale hladký a rovný povrch. My používáme špičkové prostředky od firmy Thomsit, ale na trhu jsou i jiné samonivelační stěrky.

Samonivelační stěrka
Realizace lepené dřevěné podlahy 2

Realizace

Pokud máte připravený podklad, přichází čas samotného lepení dřevěných podlah. Prodejce Vám doporučí vhodný přípravek s ohledem na typ použité dřevěné podlahy. Ideální je použít jednosložkové lepidlo s dlouhou otevřenou dobou. To vám umožní dostatek času na práci. Lepidlo nanášejte přímo na podklad a dbejte na jeho rovnoměrné rozetření. Poté pokládejte jednotlivé díly podlahy, při dodržení zásad konstrukčních spár a obvodových dilatací.

Výhody a nevýhody lepených dřevěných podlah

+ eliminace tvorby spár – vznikajících při vlhkostních výkyvech

+ kročejový útlum – což je snížení hluku při chůzi

+ kvalitní tepelná vodivost – při použití podlahového vytápění

+ snadná renovace – lze jí brousit, lakovat či olejovat

+ dlouhodobá životnost

– nevhodnost do místností s vysokou vlhkostí – hrozí zde značné poškození

– nevhodnost při použití elektrického vytápění – na rozdíl od teplovodního vytápění, není elektrické k dřevu příliš šetrné

realizace lepené dřevěné podlahy

Závěrem

Lepené dřevěné podlahy jsou uživatelsky velmi přívětivé, proto jsou mezi zákazníky velmi oblíbené. Klady dřevěných lepených podlah jednoznačně převyšují drobné nedostatky. Ty může způsobit, nevhodné použití. Proto jednoznačně doporučujeme respektovat pokyny dané od výrobce, který má své produkty dokonale otestované. Do vlhkých prostor se proto lépe hodí laminátová podlaha.

Věříme, že vám náš blog usnadnil vaše rozhodování. At´vám lepená dřevěná podlaha dobře slouží.