5 tipů, které vám ušetří starosti při vybudování vestavěné skříně

Vestavěná skříň je velmi praktická i módní záležitost. Ale víte, na co všechno myslet při jejím zařizování? Poradíme vám, jakým chybám se vyhnout a na co všechno se zaměřit, aby vše klaplo tak, jak má.

nábytek na míru

Změřte šířku a výšku prostoru, do kterého šatní skříň umístíte

Promyslete si, co všechno chcete do skříně ukládat – zda využijete pouze police, tyče či  koše, nebo kombinaci všeho. Důležité jsou také rozměry vašeho budoucího úložného prostoru. Maximální výška vestavěné skříně může být až 280 cm a šířka podle vašich možností. Co se týče hloubky – pro šatní skříň s posuvnými dveřmi je optimální 65–70 cm. Pamatujte na to, že na posuvné dveře potřebujete od celkové hloubky odečíst 8–10 cm. Pokud jste se rozhodli pro klasické dveře s panty, zde postačí 60 cm hloubky.

Pro jaký materiál se rozhodnout?

Skříň si můžete nechat vyrobit ze dřeva či lamina. Dřevo je dražší než zmiňované lamino. U většiny dekorů však nenajdete mezi těmito materiály rozdíl. Záleží tedy na tom, co sami preferujete. Doporučujeme si sestavit skříň v kombinaci obou těchto materiálů. Na části, které nejsou vidět, použijte lamino. Tak významně ušetříte.

moderní vestavěná skříň
moderní vestavěná skříň

Nepodceňujte rámy posuvných dveří

Rámy posuvných dveří se vyrábí z oceli či hliníku. Jestli budete využívat šatní skříň v ložnici, upřednostněte hliník, který zajistí dokonale tichý posun dveří. Nemusíte se tedy bát, že probudíte partnera, který má stále půlnoc, a vy tak dostanete vyhubováno. :-) Hliníkové rámy vypadají velice elegantně a moderně, a jen tak rychle se neopotřebí.

Jaká je vhodná šířka dveří?

Jak už jsme zmiňovali, šířka dveří je víceméně ve vašich kompetencích. Ale i zde přece jen platí pár pravidel, na která je vhodné myslet. Vzhledem k zajištění stability by šířka neměla být menší než 45–50 cm. U standardního zhotovení skříně je maximální šířka 120 cm. U širších dveří počítejte s větší celkovou váhou dveří a daleko mohutnějším rámem.

vestavěná skříň ve tvaru L

Nejčastější chyby při zařizování vestavěné skříně

  • Šetření na materiálu

Na materiálu v tomto případně šetřete minimálně. Alespoň co se týče samotné konstrukce skříně a posuvných dveří. Uvědomte si, že právě dveře budete využívat i několikrát za den a že by s jejich posuvem mohly brzy nastat problémy.

  • Nedostatečná hloubka skříně

Jestliže nejste omezeni prostorem, doporučujeme zvolit si větší hloubku, např. 70 cm i víc. V opačném případě se může stát, že si při zavírání dveří můžete utrhnout knoflík rukávu košile či zip u halenky. Což by pro vás jistě nebylo příjemné.

  • Nenechte se ovlivnit

Nebo spíše… Nechte se ovlivnit, ale pouze svým vlastním vkusem a vyberte si skříň/materiál podle toho, co se líbí vám.

Pokud se stále nemůžete rozhodnout, potom vám rádi poradíme a nasměrujeme na správnou cestu, jak vybrat tu pravou vestavěnou skříň. Rozhodně nás kontaktujte zde:

Více o výrobě vestavěných skříní zde

Ukázky našich realizací zde: