Vývoj se ve 21. století řítí nezadržitelně kupředu. Není proto překvapující, že i na poli dřezů pro domácnosti se objevují materiály, o kterých jsme donedávna ani neslyšeli. Jedním z nich je tectonit. Kde se vlastně vzal? Jaké jsou jeho základní vlastnosti? A proč jsou tectonitové dřezy v posledních letech tak oblíbené?

Tectonite Franke

Původ tectonitu

Ještě donedávna byste o tectonitu slyšeli výhradně na poli automobilového průmyslu, kde se používal jako materiál odolný vůči opotřebení. Tectonit se vyrábí speciálním postupem, při kterém se polyesterová pryskyřice vyztužená skelnými vlákny a dalšími látkami lisuje do konkrétní formy za působení vysokého tlaku a teploty. Materiál používaný pro výrobu se nazývá SMC. Zkratka pochází z anglického Sheet Molding Compound.

Výroba tectonitu je technologicky nesmírně náročná a složitá. Jednotlivá skelná vlákna musí být totiž pečlivě nasekána a rovnoměrně nanesena na vrstvu pryskyřice, která je překryta plastovou fólií. Další vrstvy jsou nanášeny jedna na druhou a poté projdou do systému válců, kde dochází za přísně kontrolovaných podmínek ke zhutnění a prosycení jednotlivých vrstev. Právě díky tomu získává materiál konečnou pevnost a odolnost. Z válců se pak dostávají konečné velké pláty tectonitu. Ty lze skladovat po dobu až čtvrt roku, kdy se z nich vyřezávají konečné tvary požadované pro výrobu dalších komponentů, včetně výroby tectonitových dřezů.

Název tectonitu je vztahuje ke geologii, konkrétně k hornině se stejným názvem. S ní má moderní materiál shodnou cestu vzniku – oba tectonity vznikají za vysoké teploty a za vysokého tlaku.

S tectonitem se ale nesetkáváme jen v kuchyni. Narazit na něj můžeme i ve stavebnictví nebo v elektroinstalacích nebo na karoseriích vozů v již zmiňovaném automobilovém průmyslu.

Vlastnosti tectonitu

Jaké jsou hlavní vlastnosti tohoto moderního materiálu? Mezi jednoznačně nejzásadnější je jeho pevnost. Je vysoce odolný proti teplotními i

mechanickému poškození. Pro svojí patentovou úpravu povrchu snadno snese i krátkodobé teploty přesahující 180 stupňů Celsia. Některé prameny dokonce uvádějí i dvojnásobek této teploty. Stejně tak se s neobyčejnou pevností vyrovnává i s teplotními šoky v rozmezí až 100 stupňů Celsia.

Další výjimečná vlastnost, jakou tectonitové dřezy mají, je odolnost vůči agresivním chemickým prostředkům, které právě v kuchyních často používáme. Pro zastánce maximálně ohleduplného přístupu k životnímu prostředí je zase důležitou vlastností fakt, že se dřezy z tectonitu snadno recyklují, a tak prakticky vůbec nezatěžují přírodu.

Tectonite Dřez

Tectonitové dřezy navíc patří mezi cenově nejdostupnější kuchyňské dřezy. Dovolit si je může většina domácností v Česku. Nejenže finančně nezatěžují vaši peněženku, nezatíží dokonce ani vaše ruce. Jsou totiž velmi lehké.

Oceňovanou vlastností tectonitu je i jeho zdravotní nezávadnost. Mnohé studie opakovaně potvrdily, že nejen při užívání tectonitových dřezů, ale i při práci s tectonitem napřímo, není nijak zdravotně závadný. Snad i právě proto se tectonit stává tak oblíbeným materiálem posledních let. Dokonce se o něm s nadsázkou říká, že je to materiál, o kterém ještě uslyšíme.

Využití v kuchyni

Tectonitové dřezy jsou v posledních letech trhákem v interiéru kuchyň. Kromě již zmiňovaných vlastností mají nadčasový design. Obvykle se vyrábí jako jednodřezy nebo dvojdřezy. Vybírat můžete například ze dřezů s odkapem, dřezů s vaničkou i odkapem, obyčených jednodřezů čtvercového, obdélníkového nebo kulatého tvaru, dřezů pro spodní montáž, klasických dvojdřezů nebo dřezů s vaničkou. Výběr konkrétního typu záleží opravdu jen na vás a na tom, co od dřezu očekáváte.

Kamila

Načítám…