Solární baterie Banner Energy Bull 230Ah

 

Jedná se o solární baterii fungující na principu tekutého elektrolytu. Jde o jeden z produktů s nejlepším poměrem cena versus výkon. Ideální pro nenáročné ostrovní aplikace, jako je například kempování, chata a karavanová lednice se sezónním provozem nebo obytná auta.

To, čím je solární baterie Banner 230Ah Solar odlišná oproti jiným klasickým bateriím, je její konstrukce. Díky tomu disponuje mnohonásobně delší životností než běžné auto baterie.

Banner Energy Bull 230Ah

Údržba a instalace

Stejně jako gelová nebo AGM baterie, je i solární baterie olověná. Elektrolyt uvnitř je ale kapalný. Z toho důvodu je potřeba alespoň jedenkrát za měsíc kontrolovat hladinu elektrolytu a případně ji dolít obyčejnou destilovanou vodou. Protože baterie při provozu produkuje výpary, je nutné, aby byla dobře odvětraná. Z toho důvodu není vhodné ji instalovat do karavanů.

Je-li baterie dobíjena solárním regulátorem, nastavte režim dobíjení na „kapalinová, zaplavená, dolévatelná“. Při cyklickém provozu jsou doporučené hodnoty nabíjecích napětí následující:

  • 14,6 V – doporučené napětí při absorpci (anglicky absorption)
  • 13,8 V – doporučené napětí při udržování (anglicky float)

Provoz

Alespoň jedenkrát za týden je potřeba baterii dobít na 100 procent. Stejné pravidlo platí obecně pro všechny baterie. Pokud se tak neděje, na baterii, respektive jejích olověných deskách, se začne usazovat vrstva sulfátu. Ta pak brání účinnému dobíjení baterie, díky čemuž se může baterie nenapravitelně poškodit. Pokud tedy baterii plánujete na delší dobu uskladnit, umístěte ji tak, abyste ji mohli pravidelně dobíjet, a tak zachovat její životnost. Stejně tak k flex izolace chrání karavan před únikem tepla.

Banner Energy Bull 230Ah

Parametry

Napětí: 12 V

Hmotnost: 63 kilogramů

Rozměry: 51,3 x 27,6 x 22,4 centimetrů

Doporučený nabíjecí proud: 23 A

Maximální nabíjecí proud: 46 A

Maximální vybíjecí proud: 46A