Nerezové dřezy se staly v posledních letech běžným standardem vybavení kuchyňských linek. Proč jsou tak oblíbené? Jaké jsou jejich hlavní přednosti? Z jakého materiálu se vlastně vyrábějí? A na jaké typy povrchových úprav nerezových dřezů můžete na trhu běžně narazit?

Nerezová kuchyň

Vlastnosti nerezových dřezů

Nerezové dřezy se zpravidla vyrábějí z chromniklové potravinářské oceli 18/10. Jaké vlastnosti má tento materiál? Jde především o tyto výhody:

  • Velká odolnost proti vysokým teplotám (například, když sléváte těstoviny a podobně)
  • Velká odolnost vůči prudkým teplotním změnám (Franke dřezy snesou během několika vteřin vroucí i studenou vodu)
  • Odolnost vůči nárazu (ať už vám upadne hrnek nebo i hrnec)
  • Velmi jednoduchá údržba (dřezy nemají složitý tvar a jsou nenasákavé)
  • Vysoká hygienická úroveň (právě díky již zmíněnému jednoduchému tvaru)
  • Velká odolnost vůči chemickým prostředkům (při mytí nádobí můžete použít prakticky každý běžně používaný chemický prostředek)
  • Stoprocentní recyklovatelnost (nerezový dřez tím vyniká nad mnoho jiných používaných materiálů)

Používaný materiál

Pro výrobu nerezových dřezů se používají plechy o tloušťce 0,5 milimetru až 1,4 milimetru. Z logiky věci jednoduše vyplývá, že čím tenčí je použitý plech, tím bude i samotná cena dřezu nižší.

Nejluxusnější vyráběné nerezové dřezy mají tloušťku použitého plechu od 1,0 do 1,4 milimetrů. Obvykle bývají nejdražší na trhu. Velmi kvalitní dřezy jsou i ty vyrobené z materiálu o tloušťce 0,7 až 0,9 milimetrů. O dřezech vyrobených v tloušťce 0,5 až 0,6 milimetrů hovoříme jako o obyčejných dřezech. Bývají nejběžnější a nejrozšířenější. Nerezové dřezy s tloušťkou do 0,5 milimetrů jsou pak velmi slabé, nicméně díky tomu i velmi levné.

U některých nerezových dřezů můžete narazit na označení ECO. Jsou považovány za více šetrné k přírodním zdrojům, protože se pro jejich výrobu nespotřebovává tolik materiálu. Jejich nevýhodou může být tenkost použitého plechu a možnost výroby pouze v matném provedení. Jejich jednoznačnou výhodou je ale velmi nízká cena a tím i dostupnost.

Dřez Dometic SMEV 930
Nerezové dřezy

Úpravy povrchů u nerezových dřezů

Nerezové dřezy, do kterých se instalují dřezové baterie, se standardně vyrábějí v několika různých povrchových provedeních. Rozdíl mezi jednotlivými typy spočívá především v jejich vizuálních odlišnostech. Některé typy mají ale také odlišnou odolnost proti poškrábání dřezu. Jaké jsou tedy jednotlivé typy povrchů u nerezových dřezů? Existují dva hlavní druhy:

  1. Dřezy s lesklým povrchem – působí více čistým dojmem. Jsou ale méně odolné vůči mechanickému poškození. Snadněji se poškrábou.
  2. Dřezy matné s texturovaným povrchem – jsou někdy označovány jako dekor nebo linen. Na povrchu mají matnou tkanou texturu. Její nevýhodou je, že vyžaduje více údržby při pravidelném nebo důkladnějším čistění. Na druhé straně jejich obrovským kladem je vysoká odolnost proti mechanickému poškrábání. Tento druh nerezových dřezů rovněž zabraňuje tvoření stop po zaschlých kapkách vody na samotném dřezu, což ocení zejména pořádkumilovní uživatelé kuchyně. Díky tomu působí celkový vzhled dřezu déle čistě a nepoužívaně.

Dřezové baterie

Ke správně zvolenému druhu nerezového dřezu je potřeba vybrat také správný typ kuchyňské dřezové baterie. Z jakých konkrétních druhů můžete pro svoje Franke dřezy vybírat?

Mezi nejjednodušší patří beztlakové dřezové baterie. Hodí se ideálně tam, kde používáte průtokový ohřívač. Lze ji kombinovat se všemi druhy nerezových dřezů. Dalším druhem je nejrozšířenější baterie stojánkové, a to s nebo bez vytahovací koncovky. Nakonec můžete vybírat baterie granitové, případně atypické dřezové baterie pro montáž pod okno.