Kuchyně na míru

Český humorista a novinář Jaroslav Hašek o kuchyni jednou trefně řekl toto: „Bez inteligence může člověk obstát v nějakém obyčejném zaměstnání a v životě, ale při kuchyni je to znát.“ Ať už sami rádi vaříte nebo si necháváte vařit někým u vás doma, případně v restauraci, dobrá kuchyň je základ pro dobré jídlo. Každý dobrý kuchař navíc potvrdí, že kuchyně musí být útulná a praktická. Bez dobré kuchyně totiž zkrátka nejde vařit dobře.

Protože je kuchyň srdcem každého bytu nebo domu, měla by být příjemným místem, kde se nejen vaří, ale i povídá. Pokud plánujete rekonstrukci bytu nebo nákup úplně nové moderní kuchyně, na co byste neměli nikdy zapomenout před tím, než kuchyni pořídíte?

Kuchyně na míru
kuchyně na míru

Poznejte prostor kuchyně

Prvním klíčovým krokem, jak se správně rozhodnout ohledně nové kuchyně, je dobře poznat prostor, ve kterém kuchyně bude stát. V kuchyni totiž nejde jen o vaření jídla. Je důležité vědět, jak často budete jídlo vařit. Budete vyvářet denně nebo jen obden? Budete dělat hlavně teplá jídla nebo i studené večeře? To všechno může ovlivnit konečný návrh tvaru i funkcí ve vaší nové kuchyni.

Pro správné pochopení prostoru kuchyně je také prospěšné ujasnit si, zda budete v kuchyni jen vařit, nebo to bude i místo potkávání se s rodinou nebo přáteli. Zeptejte se sami sebe: Když vaříte, jste rádi, když si při tom povídáte s jinými lidmi? Nebo vám naopak komunikace s druhými při vaření vadí a znervózňuje vás?

Některé kuchyně také mohou mít takzvaný pracovní koutek neboli místo, kde budete trávit chvíle čekání mezi vařením. Budete u toho potřebovat laptop? Oceníte lampičku? Nebo budete něco sepisovat, kreslit, vytvářet? Pokud svůj pracovní koutek v kuchyni uvítáte, už dopředu si rozmyslete, co přesně byste v něm chtěli dělat.

Vše zakreslete

Jakmile máte představu o tom, jak by vaše nová kuchyně na míru měla vypadat, zakreslete kóty stávajícího prostoru. Pečlivě okótujte každý roh, stěnu i výklenek kuchyně. Nezapomeňte si poznamenat, kde se nachází okno, kde jsou elektrické zásuvky, kde je vývod teplé či studené vody nebo kde je odvod vzduchu od digestoře.

Pokud se vám do zakreslování a měření moc nechce, pozvěte si odborníka, který už dopředu přesně ví, co všechno je pro výrobu kuchyně na míru nezbytné zaměřit. Profesionálové vyrábějící takové kuchyně navíc často pracují s laserovým metrem, který práci na měření urychlí.

moderní kuchyně s barem
Kuchyně na míru

Zvolte si tvar

Další důležité rozhodnutí, které vás při promýšlení o nové kuchyni čeká, je volba toho ideálního tvaru kuchyně. Možná, že se cítíte být silně limitováni malým prostorem pro budoucí kuchyň. I kdyby to tak mělo být, nebojte se pustit si fantazii na špacír. Popřemýšlejte o tom, jak by se měla otevírat dvířka skříněk. Na jakou stranu by vám to vyhovovalo nejvíc? Na pravou nebo na levou? Přemýšlejte o úložném prostoru, který budete potřebovat. Co v něm budete ukládat? Jak velký by měl úložný prostor být? V jaké části kuchyňské linky byste ho uvítali nejvíc? Budete věci z úložného prostoru používat denně nebo spíše výjimečně? Promyslete si rovněž to, kde by měla být umístěna lednice, mrazák nebo mycí linka.

Pokud máte trochu více místa, co vyzkoušet něco méně konzervativního? Může jít například o pracovní kuchyňský pult postavený v prostoru. Přesně tak často pracují profesionální kuchaři. Všechna svá přání o tvaru kuchyně si důkladně zaznamenejte.